Τι είναι το σεξ;

(μια μικρή ιστορία για το μεγάλο θέμα της σεξουαλικής αγωγής στην Ελλάδα)
Της Άννας Αθανασιάδου

Μια μέρα ο μικρός Γιάννης άκουσε τη λέξη σεξ. Δεν ήξερε τι σημαίνει αυτή η λέξη και αποφάσισε να ρωτήσει για να μάθει… Αυτό του είχε πει παλιότερα και η μητέρα του: «Όταν δεν ξέρεις κάτι Γιάννη μου, να ρωτάς για να μάθεις».

Κι έτσι αποφάσισε να ρωτήσει πρώτα την ίδια τη μαμά του. Η μαμά του ήξερε τα πάντα. Ήξερε πού είχαν κρυφτεί οι κάλτσες του, ήξερε ποιο ήταν το αποτέλεσμα σε κάθε πρόσθεση που έκαναν στα μαθηματικά, ήξερε ποια ήταν η πόλη με τους περισσότερους κατοίκους στον κόσμο… Όλα τα ήξερε! Ήταν δυνατόν να μην ξέρει τι είναι το σεξ;

Μόλις τη ρώτησε, η μαμά του άρχισε να κοκκινίζει και να κομπιάζει. Πρώτη φορά δεν ήξερε τι να απαντήσει. Ο Γιάννης δεν πίστευε στα μάτια του! Πωπω! Πόσο δύσκολη λέξη θα ήταν για να μην την ξέρει η μαμά; Τη λυπήθηκε πραγματικά!

Αφού λοιπόν απάντηση δεν πήρε, αποφάσισε να ρωτήσει τον μπαμπά του. Εκείνος δεν κοκκίνησε, αλλά…γούρλωσε τα μάτια και φώναξε: «Ποιος σου τα λέει αυτά; Τι ερωτήσεις είναι αυτές; Αν είναι δυνατόν!»
Ο μικρός Γιάννης σχεδόν τρόμαξε… Δεν είχε ξανακούσει τον μπαμπά του να μιλά τόσο δυνατά! Συνήθως μιλούσε ήρεμα, σχεδόν ψιθυριστά και απαντούσε συχνά κάνοντας μόνο «μμμ». Μάλλον τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά τώρα… Τελικά θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό αυτό το σεξ ώστε να αντιδρούν έτσι οι γονείς του!

Άρα, αφού ήταν τόσο σημαντικό, έπρεπε κι εκείνος οπωσδήποτε να μάθει! Επόμενος λοιπόν στη λίστα του ήταν ο μεγάλος του αδερφός. Ε, αυτός σίγουρα θα ήξερε! Κάποτε θα είχε ίσως κι εκείνος την ίδια απορία και θα είχε ρωτήσει… Πώς δεν τον σκέφτηκε από την αρχή; Αυτός ήταν η καλύτερη πηγή πληροφοριών!

Και με αυτές τις σκέψεις ο Γιάννης μπήκε στο δωμάτιο του αδερφού του και στάθηκε απέναντί του. Στην αρχή ο αδερφός του δεν του έδωσε σημασία. Είχε και τα καινούρια του ακουστικά στα αυτιά… Σίγουρα κάτι καλό θα άκουγε στο κινητό του. Μετά από λίγο σήκωσε τα μάτια και είδε τον μικρό Γιάννη που στεκόταν ακούνητος μπροστά του. Ξεφύσηξε, έβγαλε τα ακουστικά και τον ρώτησε: «Τι;»

«Θέλω να σε ρωτήσω κάτι», είπε ο Γιάννης.

«Τι;» απάντησε ξανά ο αδερφός του με το ίδιο αδιάφορο ύφος.

«Τι είναι το σεξ;»

Ο αδερφός του στην αρχή άνοιξε το στόμα, σαν να ήθελε κάτι να πει, αλλά αμέσως μετά ξέσπασε σε τρανταχτά γέλια. Δεν σταματούσε να γελά!

«Είπα κάτι αστείο; Είναι αστείο το σεξ; Θέλω να μάθω τι είναι! Το έχω ακούσει! Υπάρχει σου λέω! Εσύ δεν ξέρεις; Πάω στοίχημα ότι ξέρεις! Πες μου! Πες μου!» φώναζε πια ο Γιάννης και είχε σχεδόν πέσει πάνω στον αδερφό του ταρακουνώντας τον. Είχε θυμώσει πολύ. Σίγουρα ο αδερφός του ήξερε, αλλά έκανε τον έξυπνο όπως πάντα! Εκείνος τον έσπρωξε ελαφρά, σταμάτησε να γελάει, έβαλε ξανά τα ακουστικά του, γύρισε τα μάτια προς την οθόνη του κινητού και μουρμούρισε:

«Δεν θα βρω εγώ τον μπελά μου… Πήγαινε τώρα! Φύγε!»

Ο Γιάννης έφυγε απογοητευμένος. Αλλά έβαλε και το μυαλό του να δουλέψει. Γιατί ο αδερφός του μίλησε για μπελά; Μήπως τελικά το σεξ ήταν κάτι κακό; Μήπως για αυτό φώναζε και ο μπαμπάς πριν; Μα αν ήταν κάτι κακό δεν θα τον προειδοποιούσε η μαμά; Δεν θα του έλεγε κάτι; Εκείνη τον προστάτευε πάντα, ακόμα και από τις πιο μικρές απειλές.

Ήταν πολύ μπερδεμένος. Έπρεπε να βρει απαντήσεις. Για αυτό και εκείνο το απόγευμα που συναντήθηκε με τον φίλο του τον Γιώργο, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί του το πρόβλημα.

«Γιώργο, θέλω να σου πω…» του είπε συνωμοτικά μόλις βρέθηκαν στο δωμάτιό του οι δυο τους.

«Τι έγινε; Γιατί μιλάς σιγά;»

«Πρέπει…πρέπει να μάθουμε κάτι. Να βρούμε πληροφορίες…»

«Για ποιο πράγμα;»

«Θέλω να μάθω τι είναι το σεξ! Εσύ ξέρεις;»

«Αχ καημένε Γιάννη…» του απάντησε ο φίλος του κουνώντας το κεφάλι. «Αχ και να ‘ξερες…»

«Ε, γιατί εσύ ξέρεις; Πες μου λοιπόν!»

«Προσπάθησα να μάθω κι εγώ τον προηγούμενο μήνα… Ρώτησα πολλούς, αλλά δεν απάντησε κανείς. Και τότε αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου…»

«Λέγε τι έκανες! Με έσκασες!»

«Είχε αφήσει ο μπαμπάς μου τον υπολογιστή ανοιχτό. Πήγα λοιπόν κι εγώ, μπήκα στη σελίδα που ψάχνεις, αυτή με τον φακό, έγραψα σεξ -που είναι εύκολη και μικρή λέξη και ξέρω πώς γράφεται- και εμφανίστηκαν ξαφνικά πολλά μεγάλα κείμενα! Τεράστια! Πώς να τα διάβαζα όλα αυτά; Δεν καταλάβαινα τίποτα! Και μετά βγήκαν και εικόνες… Αλλά ούτε από αυτές κατάλαβα πολλά… Κάτι γυμνοί και γυμνές… Και ήμουν έτοιμος να πατήσω και πάνω στα βίντεο όταν ξαφνικά… μπήκε μέσα η μαμά μου! Έβγαλε μια κραυγή «Ιιιιιιι», μου άρπαξε το ποντίκι από τα χέρια, το πέταξε μακριά, έβγαλε τον υπολογιστή από την πρίζα και με έβγαλε έξω από το δωμάτιο.

«Και μετά; Σε μάλωσε;»

«Εμένα όχι…Αλλά δεν σταμάτησε να μαλώνει τον μπαμπά όλο το βράδυ. Και μετά την μάλωσε κι αυτός, γιατί είχε κάψει τον υπολογιστή έτσι που τον έβγαλε από την πρίζα απότομα. Και μετά δεν μιλούσαν για μέρες. Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ. Κι έτσι αποφάσισα να μην το ψάξω άλλο… Πρόσεχε Γιάννη! Πρόσεχε! Άτιμο πράγμα αυτό το σεξ! Χωρίζει οικογένειες!»

«Υπερβολές!» είπε ο Γιάννης και άρχισε να καταστρώνει νέο σχέδιο. «Απλά ήσουν άτυχος! Λίγο ακόμα και θα μαθαίναμε κάτι… Δεν θα σταματήσουμε όμως ε; Θα μάθουμε τι είναι! Συμφωνείς;»

Ο φίλος του σήκωσε τους ώμους κι έμεινε για λίγο σιωπηλός. Ακόμα είχε στο νου του εκείνες τις αλλόκοτες εικόνες που πρόλαβε να δει. Δεν ήταν και σίγουρος ότι ήθελε πια να μάθει…

«Ε, τι να σου πω Γιάννη… Αν μάθεις εσύ, πες μου κι εμένα. Πάντως εγώ δεν έχω άλλον τρόπο, ούτε ξέρω ποιον άλλον να ρωτήσω…»

«Εγώ όμως ξέρω!» είπε αποφασιστικά ο Γιάννης, που όλη αυτή την ώρα είχε βάλει το μυαλό του να δουλεύει εντατικά.

«Τι θα κάνεις δηλαδή;»

«Αυτό που έπρεπε να κάνω από την αρχή! Να ρωτήσουμε τη δασκάλα μας! Αυτή θα ξέρει τι είναι και θα έχει και τον τρόπο να μας το εξηγήσει! Ολόκληρες κάθετες διαιρέσεις μας εξήγησε την άλλη φορά! Αυτό δεν θα μπορέσει να μας εξηγήσει;»

Κι έτσι ο Γιάννης, ο φίλος του και όλα τα παιδιά της τάξης του δεν έχασαν άλλο χρόνο. Ρώτησαν τη δασκάλα τους κι εκείνη εύκολα και όμορφα τους εξήγησε τι είναι το σεξ.

Τους έμαθε τα μέρη του σώματος, τους εξήγησε πώς με την πράξη αυτή -που ονομάζουμε σεξ- τα μέρη του σώματος συνδυάζονται μεταξύ τους και τους έδειξε και εικόνες πώς κάνοντας σεξ μπορεί τελικά να δημιουργηθεί κι ένα νέο μωρό! Συζήτησαν για το πότε κάνουν σεξ οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα! Και τους μίλησε και για μια άλλη λέξη που δεν είχαν ξανακούσει, μια δύσκολη λέξη, τη «συναίνεση»… Μόλις όμως την κατάλαβαν τα παιδιά, δεν ήταν πια δύσκολη! Και χάρηκαν πολύ που έμαθαν κι αυτή τη λέξη και που έμαθαν και τι πρέπει να κάνουν και τι να αφήνουν τους άλλους να τους κάνουν.

Φυσικά υπήρχαν και κάποιοι που χάρηκαν πολύ περισσότερο από τα παιδιά, όταν έμαθαν ότι η δασκάλα τους εξήγησε τόσο καλά και σωστά τι είναι το σεξ… Ποιοι; Μα φυσικά οι γονείς! Και δεν άργησαν να πάρουν κι αυτοί τις συμβουλές της για το πώς απαντούμε με ειλικρίνεια και με απλό τρόπο σε όσα ρωτούν τα παιδιά!