Τα 15 πολυτιμότερα λεπτά της ημέρας μας

«Να είναι γερό και τυχερό…» …μια ευχή που συνοδεύει τις απανταχού νεογέννητες ψυχούλες. Τι άλλο εύχονται όμως οι γονείς για τα παιδιά τους; Να είναι καλά παιδιά, ευγενικά, τολμηρά, να ξέρουν να αγαπούν και να μπορούν να νιώθουν την αγάπη των άλλων, να σέβονται, να επικοινωνούν, να χαίρονται… με λίγα λόγια να έχουν όλα τα εφόδια για να απολαύσουν τη ζωή τους. Όλα όμως τούτα τα χαρίσματα… ποιος θα τα διδάξει; Στη σύγχρονη κοινωνία του «πολιτισμένου» κόσμου, ειδικά εκείνου που πλήττεται από την οικονομική κρίση, το μόνο τίμημα που όλοι οι γονείς έχουν ήδη πληρώσει είναι η έλλειψη δημιουργικού χρόνου με τα παιδιά τους. Υπάρχει λύση;

Υπάρχει πρόταση… Δεν είναι τόσο εύκολο να απομονώσει κανείς 15 λεπτά της ημέρας του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το παιδί του, όμως, αν το σκεφτούμε καλύτερα, δεν είναι και δύσκολο. Μην βιαστείτε να πείτε ότι περνάτε πολύ περισσότερη ώρα μαζί του, είμαστε όλοι θύματα της ίδιας ψευδούς εντύπωσης.

Ώρα για το παιδί είναι η ώρα ΜΟΝΟ για το παιδί. Με κλειστή τηλεόραση, κλειστό tablet, κλειστή – ή έστω στο αθόρυβο – κάθε άλλη συσκευή, κινητή ή ακίνητη, που μπορεί να διαλύσει κυριολεκτικά μια «μικρή» ευτυχισμένη στιγμή της παιδικής ψυχούλας. Για 15 λεπτά, δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τίποτε στη δική σας ζωή, θα αλλάξει όμως για το μικρό θησαυρό σας. Δεκαπέντε λεπτά αποκλειστικού παιχνιδιού, πλαισιωμένου από μια τετ-α-τετ αλληλεπίδραση μπορούν να διδάξουν την επικοινωνία, τον αλληλοσεβασμό, την πρωτοβουλία, το θάρρος, το γέλιο, την αγάπη, την ευγένεια. Γιατί το παιδί θα διαλέξει το παιχνίδι ή θα δεχτεί τη δική σας πρόταση. Θα μιλήσει μαζί σας ή θα γελάσει μαζί σας. Θα κάνει μια κίνηση πιο τολμηρή και θα την αποδεχτείτε. Θα δει πως είναι να μιλάει κάποιος ευγενικά και να ακούει τον άλλον. Θα συνεργαστεί για να απολαύσει το παιχνίδι. Θα σας πάρει αγκαλιά ή θα το πάρετε. Θα μάθει να αλληλεπιδρά και να χτίζει ουσιαστικές σχέσεις, χωρίς να το διακόπτουν. Ακόμη και το πιο ατίθασο παιδί, να είστε σίγουροι, ότι εσείς, η μαμά ή ο μπαμπάς του, θα βρείτε τρόπο να το μαγνητίσετε, γιατί θα είστε εκεί μόνο για εκείνο.

Κι αν το παιδί θέλει πιο πολύ; Μα… σίγουρα το παιδί θα θέλει πιο πολύ! Δεν θα «χορταίνει» το χρόνο μαζί σας! Οι λάτρεις της φυσικής ζωής θα διαφωνήσουν με το «χρονομετρημένο» παιχνίδι. Δεν είναι όμως καλύτερο από το – ταυτόχρονο με χίλια δυο άλλα πράγματα – παιχνίδι; Ή έστω, δεν το συμπληρώνει αποτελεσματικά; Αν η όμορφη αυτή συνήθεια γίνει καθημερινή, το παιδί σας θα διδαχτεί τη γλυκιά προσμονή, ενώ παράλληλα θα μάθει να σέβεται τα όρια. Αν εσείς κλείσετε το τηλέφωνο για χάρη του για 15 λεπτά, το παιδί θα μάθει να σιωπά και στα δικά σας 15 λεπτά σοβαρής συζήτησης. Κι αν δεν το κάνει την πρώτη ημέρα της εβδομάδος του «πειράματος» … θα το κάνει σίγουρα την τελευταία.

Βρείτε μια βολική ώρα της ημέρας και καθίστε ΜΟΝΟ με το παιδί σας. Αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά, ιδανικά χαρίστε στο καθένα το δικό του 15λεπτο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, καθίστε όλοι μαζί. Ας αφήσουμε τα παιδιά να μας μυήσουν για λίγο στο παιχνίδι τους. Θα το κάνουμε για εκείνα, για να μάθουν πράγματα και για να είναι ευτυχισμένα. Σύντομα ωστόσο θα γίνουν και τα δικά μας 15 πολυτιμότερα λεπτά της ημέρας! Αξίζει λοιπόν η προσπάθεια.

Κουφαδάκη Αθηνά-Μαρία
Παιδίατρος,PhD
k.marinita@yahoo.com