Workshops για παιδιά: Το βιβλίο... πάει σχολείο!

Σχολική χρονιά 2023-24

Εργαστήρια που προωθούν τη φιλαναγνωσία

Το νέο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Το βιβλίο πάει σχολείο» φέρνει τα παιδιά σε επαφή με νέους συγγραφείς και εικονογράφους και ενισχύει την επαφή τους με τη λογοτεχνία και τη δημιουργικότητα. Η ομάδα του 4e-project οργανώνει βιωματικά εργαστήρια βασισμένα στο θέμα κάθε έργου

Στο πρώτο μέρος μαθαίνουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου και συνομιλούμε με τον/τη συγγραφέα ή την εικονογράφο ενός από τα προτεινόμενα βιβλία των εκδόσεων the book project.

Στο δεύτερο μέρος ο/η συγγραφέας αφηγείται το έργο του/της και συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν δημιουργική γραφή, εικαστικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια.  Αν στο εργαστήριο δεν συμμετέχει ο/η συγγραφέας, αλλά συμμετέχει η εικονογράφος, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικρά μαθήματα ζωγραφικής και να γίνουν και τα ίδια εικονογράφοι.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από την επιστημονική ομάδα της εταιρίας σχεδιασμού 4e-project και στο εργαστήριο συμμετέχει πάντα και έμπειρος υλοποιητής, εκτός από τους συγγραφείς και εικονογράφους. Όλα τα υλικά κατασκευών, τα παιχνίδια  και τα εποπτικά μέσα παρέχονται από την ομάδα μας.

 • Χρονική διάρκεια προγράμματος 60-90 λεπτά (ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα)
 • Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις συνθήκες η συνάντηση με τη συγγραφέα γίνεται δια ζώσης ή διαδικτυακά (σύγχρονα ή ασύγχρονα)
 • Κόστος: 8 ευρώ ανά παιδί. Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται: η συμμετοχή στις δραστηριότητες, ένα αντίτυπο του βιβλίου για κάθε παιδί, τα υλικά κατασκευών και το επιπλέον έντυπο εκπαιδευτικό υλικό που παίρνουν για την επέκταση του θέματος οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά.

Για τη σχολική χρονιά 2023-24 έχουμε οργανώσει εργαστήρια με αφορμή τα εξής βιβλία
Εγώ και η δασκάλα μουΕγώ και η δασκάλα μου

Σειρά: Εξερευνώ τα συναισθήματα

Συγγραφέας: Πηγή Γρύλλη

Η Πηγή Γρύλλη, με έναν απλό και ταυτόχρονα βαθιά συναισθηματικό τρόπο γραφής, μας μεταφέρει σε ένα ξεχωριστό σχολείο και μας παρουσιάζει όχι μόνο όσα λείπουν, αλλά και όσα βρίσκονται σε αφθονία. Διαβάζουμε μια τρυφερή ιστορία για ένα αγόρι και μια δασκάλα που ζουν σε ένα ακριτικό ελληνικό νησί. Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν η ζωή σου αν ήσουν το μοναδικό παιδί σε ένα σχολείο;

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Το αλφαβητάρι που γελά

Σειρά: Μεγάλα τετράδια

Συγγραφέας: Μεταξία Φωτίου

24 γράμματα, 24 μικρές ιστορίες για να τις διαβάσουμε, να τις ζωγραφίσουμε, να τις τραγουδήσουμε!
Με έμμετρο ποιητικό λόγο η συγγραφέας δημιουργεί εικόνες και καταστάσεις που εξάπτουν τη φαντασία μας, καλλιεργούν την κριτική μας ικανότητα και προάγουν τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Διαβάζοντας το «αλφαβητάρι που γελά» θα μάθουμε επίσης καινούριες λέξεις και θα παίξουμε με την ελληνική γλώσσα.

Ηλικίες: από 4-6 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Το παράπονο του πετρελαίου… που έγινε κηλίδα!Το παράπονο του πετρελαίου... που έγινε κηλίδα!

Σειρά: Εμείς και η Γη

Συγγραφέας: Ιωάννα Φώκου

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό βιβλίο που μας παρουσιάζει με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο πολλές πληροφορίες για το πετρέλαιο και μας παρακινεί να φροντίζουμε το περιβάλλον.

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με αφορμή τη διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό κόλπο το 2017, όταν βυθίστηκε ένα δεξαμενόπλοιο και μολύνθηκε όλη η περιοχή.

Ηλικίες:από 5-12 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Bulling στο κοπάδι

Bulling στο κοπάδι

Σειρά: Εξερευνώ τα συναισθήματα

Συγγραφέας: Κατερίνα Δίελα

Η συγγραφέας Κατερίνα Δίελα δημιουργεί έναν καταπληκτικό ήρωα, τον ταύρο Νώντα, για να μας μιλήσει για ένα θέμα που μας αφορά όλους: τον εκφοβισμό. Τι θα συμβεί στον Νώντα, έναν ταύρο που κάνει μπούλινκγ; Με χιούμορ και λογοπαίγνια η ιστορία του Νώντα φωτίζει όλες τις πλευρές του θέματος..

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Η φράουλα κι η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά

Η φράουλα κι η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά

Σειρά: Εμείς και η Γη

Συγγραφέας: Ειρήνη Τοπαλίδου

Μια φράουλα και μια πιπεριά κατηγορούνται! Μα γιατί; Και πώς θα αποδοθεί δικαιοσύνη στον κόσμο των φρούτων και των λαχανικών; Η διατροφολόγος Ειρήνη Τοπαλίδου δημιουργεί μια πρωτότυπη ιστορία για να μας μιλήσει για την ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από την εικονογραφημένη ιστορία στο βιβλίο αυτό μπορούμε όλοι να διαβάσουμε τις προτάσεις της Ειρήνης σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και να αξιοποιήσουμε τις πρόσθετες δραστηριότητες.

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Κυκλοφορώ στον δρόμο με ασφάλεια: Περπατάμε μαζί!

Κυκλοφορώ στον δρόμο με ασφάλεια: Περπατάμε μαζί!
Κυκλοφορώ στον δρόμο με ασφάλεια: Μια βόλτα με το ποδήλατο!

Σειρά: Μικρά τετράδια

Συγγραφέας: Μάκης Καλλιτσάρης

Με αφορμή τα ομώνυμα βιβλίο οργανώνουμε εργαστήρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουν όταν κυκλοφορούν ως πεζοί ή όταν κάνουν ποδήλατο.

Πολλά από αυτά που παρουσιάζονται δεν τα θυμόμαστε συχνά ούτε εμείς οι μεγάλοι!   Τα παιδιά θα μάθουν για τις διαβάσεις, τα φανάρια, τα αυτοκίνητα, τον σχολικό τροχονόμο, το πέρασμα των γραμμών του τρένου, τα ειδικά γιλέκα και πολλά άλλα.

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Ο Πιν, η Γουινκ και 1002 τρόποι αδερφικής αγάπης

Σειρά: Εξερευνώ τα συναισθήματα

Συγγραφέας:  Νικολέττα Μπαλάσκα

Μια μέρα χιονερή ο Πιν, ένας μικρός πιγκουίνος, απολαμβάνει την αγαπημένη του παγοπίστα. Παίζει πάνω στο λευκό γυαλί του πάγου, γελάει και κάνει σβούρες… Ξαφνικά όμως όλα αλλάζουν. Η γέννηση της μικρής του αδερφής θα ανάψει τον προβολέα της ζήλιας μέσα του. Τι θα σκεφτεί; Πώς θα αντιδράσει; Υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να φωτίσει τον δρόμο της αγάπης;

Ας τον αφήσουμε να μας διηγηθεί την ιστορία του! Μια ιστορία για τη διαχείριση της ζήλιας και για τη δύναμη της αγάπης και της οικογένειας.

Ηλικίες: από 4-6 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Ο Αϊ-Βασίλης παίζει…

Σειρά: Εξερευνώ τα συναισθήματα

Συγγραφέας: Ειρήνη Ζογανά

Ποιος είναι πραγματικά; Ποια είναι η σχέση του με τη μητέρα του; Ποιος θα τον βοηθήσει, όταν οι τάρανδοι λιποθυμούν;

Η πιο αστεία περιπέτεια του Αϊ-Βασίλη είναι εδώ! Με αφορμή το βιβλίο οργανώνουμε ένα φανταστικό χριστουγεννιάτικο εργαστήριο και ταξιδεύουμε στον χώρο και στον χρόνο. Η ιστορία του Βασίλη Βασιλάκη θα μας μιλήσει για τη φιλία, για την αγάπη και  για τα όνειρα που καμιά φορά…γίνονται και πραγματικότητα!

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Ιστορίες από τον Όλυμπο

Διηγήματα για παιδιά 6-8 ετών

Ιστορίες από τον Όλυμπο

 • Κυκλοφορούν τα πρώτα 4 βιβλία με ήρωες εμπνευσμένους από τους θεούς του Ολύμπου.
 • Παίρνοντας ως αφορμή τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μυθολογίας σχετικά με τους θεούς του Ολύμπου, οι συγγραφείς μας δημιουργούν αφυπνιστικές σύγχρονες ιστορίες με ήρωες παιδιά.
 • Είναι κείμενα γραμμένα με άμεσο και απλό τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβαστούν από παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη λογοτεχνία. Προτείνονται για παιδιά Α’ – Β’ – Γ’ Δημοτικού και μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και στο μάθημα της Γλώσσας ή της Ιστορίας. Κάθε ιστορία δίνει αφορμή για συζήτηση σχετικά με τα στερεότυπα και τα συναισθήματα.

Σε κάθε βιβλίο, μετά την ιστορία, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πληροφορίες από τη μυθολογία καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες.

 • Η Άρτεμη και το παντελόνι – Συγγραφέας:  Ζωή Σαββάκου: Μια ιστορία που μας δείχνει ότι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τις δικές μας επιλογές…
 • Ο Απολλωνας δεν παίζει μπάλα – Συγγραφέας: Πένυ Κρανά: Μια ιστορία που εξηγεί ότι δεν είναι υποχρεωτικό να αρέσουν σε όλους τα ίδια πράγματα…
 • Ο Άδης βρίσκει έναν φίλο – Συγγραφέας: Μιμίκα Καπούλα: Μια ιστορία για τους φόβους, αλλά και τις δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας…
 • Η Αφροδίτη και το μήλο – Συγγραφέας: Πηγή Γρύλλη: Μια ιστορία για την ομορφιά της ψυχής, που κερδίζει κάθε φορά…
 • Ο Ήφαιστος και τα παπούτσια του – Συγγραφέας: Λία Ασημή: Μια ιστορία για τη σωματική αναπηρία και την ισότητα.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για κάποιο εργαστήριο του προγράμματος «το βιβλίο πάει σχολείο»;
Συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!

Έχετε ήδη επιλέξει κάποιο εργαστήριο του προγράμματος «το βιβλίο πάει σχολείο» και θέλετε να δείτε τη διαθεσιμότητα υλοποίησης;
Συμπληρώστε την φόρμα κράτησης και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!