Workshops για Παιδιά

Σχολική χρονιά 2022-23

Α. Εργαστήρια που προωθούν τη φιλαναγνωσία

ΝΕΟ «Το βιβλίο… πάει σχολείο!»

Το νέο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Το βιβλίο πάει σχολείο» φέρνει τα παιδιά σε επαφή με νέους συγγραφείς και εικονογράφους και ενισχύει την επαφή τους με τη λογοτεχνία και τη δημιουργικότητα. Η ομάδα του 4e-project οργανώνει βιωματικά εργαστήρια βασισμένα στο θέμα κάθε έργου

Στο πρώτο μέρος μαθαίνουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου και συνομιλούμε με τον/τη συγγραφέα ή την εικονογράφο ενός από τα προτεινόμενα βιβλία των εκδόσεων the book project.

Στο δεύτερο μέρος ο/η συγγραφέας αφηγείται το έργο του/της και συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν δημιουργική γραφή, εικαστικές δράσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια.  Αν στο εργαστήριο δεν συμμετέχει ο/η συγγραφέας, αλλά συμμετέχει η εικονογράφος, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικρά μαθήματα ζωγραφικής και να γίνουν και τα ίδια εικονογράφοι.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από την επιστημονική ομάδα της εταιρίας σχεδιασμού 4e-project και στο εργαστήριο συμμετέχει πάντα και έμπειρος υλοποιητής, εκτός από τους συγγραφείς και εικονογράφους. Όλα τα υλικά κατασκευών, τα παιχνίδια  και τα εποπτικά μέσα παρέχονται από την ομάδα μας.

 • Χρονική διάρκεια προγράμματος 60-90 λεπτά (ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα)
 • Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τις συνθήκες η συνάντηση με τη συγγραφέα γίνεται δια ζώσης ή διαδικτυακά (σύγχρονα ή ασύγχρονα)
 • Κόστος: 8 ευρώ ανά παιδί. Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται: η συμμετοχή στις δραστηριότητες, ένα αντίτυπο του βιβλίου για κάθε παιδί, τα υλικά κατασκευών και το επιπλέον έντυπο εκπαιδευτικό υλικό που παίρνουν για την επέκταση του θέματος οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά.

Για τη σχολική χρονιά 2022-23 έχουμε οργανώσει εργαστήρια με αφορμή τα εξής βιβλία

Λούλα, η ανεξάρτητη τρίχα

Σειρά: Εξερευνώ τα συναισθήματα

Συγγραφέας: Κατερίνα Δίελα

Μια τρίχα το σκάει από το κεφάλι του κύριου Σόλωνα και το ταξίδι της ξεκινά… Οι περιπέτειές της μας βοηθούν να σκεφτούμε και να συζητήσουμε τι σημαίνει ελευθερία, ευτυχία και αγάπη για τον άλλο.

Μια ιστορία που ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη και βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα, αλλά μας δίνει και αφορμή να μιλήσουμε για τα επαγγέλματα, για τις δυσκολίες της ζωής, για το κυνήγι των ονείρων μας και για την αλληλεγγύη.

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

 

Το παράπονο του πετρελαίου… που έγινε κηλίδα!

Σειρά: Εμείς και η Γη

Συγγραφέας: Ιωάννα Φώκου

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό βιβλίο που μας παρουσιάζει με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο πολλές πληροφορίες για το πετρέλαιο και μας παρακινεί να φροντίζουμε το περιβάλλον.

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε με αφορμή τη διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό κόλπο το 2017, όταν βυθίστηκε ένα δεξαμενόπλοιο και μολύνθηκε όλη η περιοχή.

Ηλικίες:από 5-12 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Κυκλοφορώ στον δρόμο με ασφάλεια: Περπατάμε μαζί!

Σειρά: Μικρά τετράδια

Συγγραφέας: Μάκης Καλλιτσάρης

Με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο οργανώνουμε ένα εργαστήριο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουν όταν κυκλοφορούν ως πεζοί.

Πολλά από αυτά που παρουσιάζονται δεν τα θυμόμαστε συχνά ούτε εμείς οι μεγάλοι!   Τα παιδιά θα μάθουν για τις διαβάσεις, τα φανάρια, τα αυτοκίνητα, τον σχολικό τροχονόμο, το πέρασμα των γραμμών του τρένου, τα ειδικά γιλέκα και πολλά άλλα.

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Ο Πιν, η Γουινκ και 1002 τρόποι αδερφικής αγάπης

Σειρά: Εξερευνώ τα συναισθήματα

Συγγραφέας:  Νικολέττα Μπαλάσκα

Μια μέρα χιονερή ο Πιν, ένας μικρός πιγκουίνος, απολαμβάνει την αγαπημένη του παγοπίστα. Παίζει πάνω στο λευκό γυαλί του πάγου, γελάει και κάνει σβούρες… Ξαφνικά όμως όλα αλλάζουν. Η γέννηση της μικρής του αδερφής θα ανάψει τον προβολέα της ζήλιας μέσα του. Τι θα σκεφτεί; Πώς θα αντιδράσει; Υπάρχει κάποιος που θα μπορέσει να φωτίσει τον δρόμο της αγάπης;

Ας τον αφήσουμε να μας διηγηθεί την ιστορία του! Μια ιστορία για τη διαχείριση της ζήλιας και για τη δύναμη της αγάπης και της οικογένειας.

Ηλικίες: από 4-6 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Ο Αϊ-Βασίλης παίζει…

Σειρά: Εξερευνώ τα συναισθήματα

Συγγραφέας: Ειρήνη Ζογανά

Ποιος είναι πραγματικά; Ποια είναι η σχέση του με τη μητέρα του; Ποιος θα τον βοηθήσει, όταν οι τάρανδοι λιποθυμούν;

Η πιο αστεία περιπέτεια του Αϊ-Βασίλη είναι εδώ! Με αφορμή το βιβλίο οργανώνουμε ένα φανταστικό χριστουγεννιάτικο εργαστήριο και ταξιδεύουμε στον χώρο και στον χρόνο. Η ιστορία του Βασίλη Βασιλάκη θα μας μιλήσει για τη φιλία, για την αγάπη και  για τα όνειρα που καμιά φορά…γίνονται και πραγματικότητα!

Ηλικίες: από 4-8 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Ιστορίες από τον Όλυμπο

Διηγήματα για παιδιά 6-8 ετών

 • Κυκλοφορούν τα πρώτα 4 βιβλία με ήρωες εμπνευσμένους από τους θεούς του Ολύμπου.
 • Παίρνοντας ως αφορμή τα χαρακτηριστικά στοιχεία της μυθολογίας σχετικά με τους θεούς του Ολύμπου, οι συγγραφείς μας δημιουργούν αφυπνιστικές σύγχρονες ιστορίες με ήρωες παιδιά.
 • Είναι κείμενα γραμμένα με άμεσο και απλό τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβαστούν από παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη λογοτεχνία. Προτείνονται για παιδιά Α’ -Β’ -Γ’ Δημοτικού και μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και στο μάθημα της Γλώσσας ή της Ιστορίας. Κάθε ιστορία δίνει αφορμή για συζήτηση σχετικά με τα στερεότυπα και τα συναισθήματα.

Σε κάθε βιβλίο, μετά την ιστορία, οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πληροφορίες από τη μυθολογία καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες.

 • Η Άρτεμη και το παντελόνι- Συγγραφέας:  Ζωή Σαββάκου
 • Ο Απολλωνας δεν παίζει μπάλα- Συγγραφέας: Πένυ Κρανά
 • Ο Άδης βρίσκει έναν φίλο-Συγγραφέας: Μιμίκα Καπούλα
 • Η Αφροδίτη και το μήλο-Συγγραφέας: Πηγή Γρύλλη

 

Πέντε ιστορίες και πέντε ζωγραφιές φτιάχνουν ένα βιβλίο

Ένα βιβλίο που προέκυψε από τον πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού the book project  το 2018. Περιλαμβάνει 5 ιστορίες από νέους συγγραφείς και έχει εικονογραφηθεί από σχολικές ομάδες. Κάθε ιστορία διαπραγματεύεται κι ένα διαφορετικό θέμα. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω θέματα πάνω στο οποίο θα οργανωθεί το ανάλογο εργαστήριο:

 • Διαδίκτυο: όρια και ασφαλής χρήση (συγγραφέας: Κατερίνα Δίελα)
 • Διατροφές συνήθειες: αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη σωστή διατροφή (συγγραφέας: Τζένη Παπαϊωάννου)
 • Φύση: κάθε πλάσμα έχει τη δική του αξία (συγγραφέας: Κατερίνα Γιαννούλη)
 • Οικογένεια: ασφάλεια και ανεξαρτησία (συγγραφέας: Μαρία-Ελένη Κυνηγαλάκη)
 • Σχολείο: μαθήματα αλληλεγγύης (συγγραφέας: Ιωάννα Κακούρη)

 

Ηλικίες: από 4-12 ετών. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου προσαρμόζονται ανάλογα.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για κάποιο εργαστήριο του προγράμματος «το βιβλίο πάει σχολείο»;
Συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!

 

Έχετε ήδη επιλέξει κάποιο εργαστήριο του προγράμματος «το βιβλίο πάει σχολείο» και θέλετε να δείτε τη διαθεσιμότητα υλοποίησης;
Συμπληρώστε την φόρμα κράτησης και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!

Β. Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Τα εργαστήρια υλοποιούνται στον χώρο του σχολείου σας

 • Διάρκεια  εργαστηρίου:  50-90 λεπτά, ανάλογα με το εργαστήριο. Η υλοποίηση γίνεται από έμπειρους παιδαγωγούς και καταρτισμένους υλοποιητές.
 • Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου έχουν βιωματικό, εκπαιδευτικό αλλά  και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και προσαρμόζονται στην ηλικία και τις ανάγκες κάθε τάξης.
 • Από κάθε εργαστήριο τα παιδιά λαμβάνουν ως αναμνηστικό δώρο σχετικό έντυπο υλικό ή κατασκευή.
 • Δίδεται πρόσθετο υλικό στον εκπαιδευτικό  για επέκταση του θέματος.
 • Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σύμφωνα με την νομοθεσία.
 • Κόστος εργαστηρίου ανά συμμετοχή παιδιού: 5 ευρώ (συν ΦΠΑ 24% με παράδοση τιμολογίου παροχής υπηρεσιών). Ελάχιστη συμμετοχή: 35 παιδιά (για μικρότερες ομάδες παιδιών αναπροσαρμόζεται και το κόστος συμμετοχής).
eidikes-apostoles1
Προστατεύοντας τα ζώα

Ηλικίες:  3-5 ετών

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν τα ζώα; Πώς μπορώ εγώ να τα προστατεύσω; Ειδικές αποστολές για τους μικρούς μαθητές μέσα από τις οποίες ανακαλύπτουν τρόπους φροντίδας ενός ζώου και μαθαίνουν να το προστατεύουν μέσα από μία σειρά παιχνιδιών και δραστηριοτήτων. Μπορείτε να επιλέξετε από τη θεματολογία: Λύκος, θαλάσσια χελώνα, πάντα, γυπαετός, φάλαινα.

eidikes-apostoles2
Μικροί κηπουροί

Ηλικίες:  3-5 ετών

Γινόμαστε μικροί κηπουροί, μαθαίνουμε να φροντίζουμε έναν κήπο, φτιάχνουμε τη δική μας ξεχωριστή γλάστρα και τη φυτεύουμε, τραγουδάμε και παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια με τα λουλούδια και τα εργαλεία του κηπουρού. Μέσα από τις δραστηριότητες τα παιδιά ανακαλύπτουν τις ανάγκες των φυτών και τον τρόπο που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

workshops-katanalotes1
ΝΕΟ  Μικροί πολίτες: Οι καταναλωτές

Ηλικίες:  3-8 ετών

Με τη βοήθεια μιας έμμετρης ιστορίας συζητάμε για τον καταναλωτισμό και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και να τις καλύψουμε χωρίς υπερβολές.

workshops-katanalotes1
ΝΕΟ  Μικροί πολίτες: Η γνώμη μου μετράει

Ηλικίες:  3-5 ετών

Τα παιδιά μέσω της αφήγησης ενός έμμετρου παραμυθιού αντιλαμβάνονται την αξία και τη χρησιμότητα της έκφρασης κάθε προσωπικής γνώμης και άποψης. Έρχονται σε επαφή και με το θέμα που πραγματεύεται το παραμύθι (την προστασία του περιβάλλοντος) και το πώς τα ίδια μπορούν να βοηθήσουν ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

proino
ΝΕΟ  Συναισθήματα: Εσύ τι φοβάσαι;

Ηλικίες:  3-5 ετών

Γνωρίζουμε τα συναισθήματα και δίνουμε έμφαση στο συναίσθημα του φόβου.  Μέσα από παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες  κατανοούν το πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουν τους φόβους τους και να προσπαθούν να τους ξεπεράσουν, έχοντας στο νου ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε κάτι πριν το γνωρίσουμε καν.

mouseio
Μουσείο στο σχολείο: «Ένα αντικείμενο από παλιά μας μιλά»

Ηλικίες:  5-8 ετών

Αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το 19ο και 20ο αιώνα μεταφέρονται ως εκθέματα στην τάξη. Τα παιδιά στήνουν ένα λαογραφικό μουσείο και μαθαίνουν πώς να λειτουργούν ως επισκέπτες μουσείου. Ταυτόχρονα γνωρίζουν τα αντικείμενα και την εξέλιξή τους μέσα στην ιστορία.

workshops-1922
ΝΕΟ  Ιστορικές στιγμές: «Μικρασιατική καταστροφή»

Ηλικίες:  11-12 ετών

Γνωρίζουμε τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής με τη βοήθεια κατάλληλου εποπτικού υλικού και κατά σκευάζει κάθε παιδί ένα lapbook με θέμα σχετικό με τον μικρασιατικό πολιτισμό. Στόχος του εργαστηρίου είναι να παρακινήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία με αντικειμενικό και σφαιρικό τρόπο.

workshops-yfanto1
ΝΕΟ  Η τέχνη της υφαντικής

Ηλικίες:  5-12 ετών

Γνωρίζουμε την τέχνη της υφαντικής και τον ρόλο της στην παράδοσή μας. Τα παιδιά με τους δικούς τους αργαλειούς δημιουργούν μοναδικά έργα και εξασκούν κινητικές δεξιότητες.

diastima
Από τη γη στο διάστημα… Ένα παιχνίδι δρόμος!

Ηλικίες:  5-12 ετών

Το διάστημα, οι πλανήτες και τα αστέρια γίνονται δικά μας. Τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά των πλανητών, τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης. Οι πιο μικρές ηλικίες έρχονται σε επαφή με βασικό λεξιλόγιο σχετικά με το διάστημα και τα διαστημικά ταξίδια. Οι μεγαλύτερες ηλικίες εξερευνούν με τη βοήθεια του φυσικού μας το διάστημα και δημιουργούν το δικό τους booklet.

seiskaisas
Με το «σεις» και με το «σας»  (σχολικός εκφοβισμός)

Ηλικίες:  5-7 ετών

Μπορεί ένα παραμύθι να μιλήσει για την εχθρική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο; Και τι κάνουμε για αυτό; Με την πρωτότυπη ιστορία του Νικόλα καθώς και με δραστηριότητες και παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για το νηπιαγωγείο τα παιδιά αντιλαμβάνονται την αξία της ευγένειας και του αλληλοσεβασμού.

yfasmata
Το παιχνίδι των υφασμάτων!

Ηλικίες:  5-12 ετών

Ανακαλύπτουμε υφάσματα, μαθαίνουμε τα μεγέθη και δημιουργούμε ενδύματα! Ένα πρωτότυπο εργαστήριο που μας φέρνει σε επαφή με βασικές γεωμετρικές έννοιες και ταυτόχρονα καλλιεργεί κινητικές δεξιότητες.

ilios
Κάνουμε τον ήλιο φίλο!

Ηλικίες:  5-12 ετών

Μαθαίνουμε για την ηλιακή ενέργεια. Ποια είναι  προσφορά της, αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτήν; Επιλύουμε προβλήματα σχετικά με την χρήση της ηλιακής ενέργειας και δημιουργούμε τη δική μας εθελοντική ομάδα με στόχο την ενημέρωση σχετικά με την προστασία από τον ήλιο.

workshops-proino
Το σωστό πρωινό σώμα χτίζει γερό!

Ηλικίες:  5-7 ετών

Γνωρίζουμε την αξία του πρωινού γεύματος και δημιουργούμε το δικό μας σουπλά που θα μας βοηθήσει να θυμόμαστε ποιες τροφές είναι κατάλληλες για να αποτελούν το πρωινό μας. Παράλληλα αναγνωρίζουμε την αξία των διαφόρων ομάδων τροφών και παίζουμε παιχνίδια κατηγοριοποίησης.

mousikes-tou-kosmou
Μουσικές του κόσμου

Ηλικίες:  5-10 ετών

Γνωρίζουμε μουσικές από όλο τον κόσμο και γινόμαστε μια μεγάλη ορχήστρα! Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν και να παίξουν με αυθεντικά παραδοσιακά όργανα, να κατασκευάσουν το δικό τους μουσικό όργανο και δημιουργήσουν το δικό τους τραγούδι.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για κάποιο βιωματικό εργαστήριο;
Συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!

Έχετε ήδη επιλέξει κάποιο βιωματικό εργαστήριο και θέλετε να δείτε τη διαθεσιμότητα υλοποίησης;
Συμπληρώστε την φόρμα κράτησης και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα!