«Μπουσουλήστε» ….. για το καλό τους!

Μπορεί η άνοιξη να έχει από καιρό αρχίσει επισήμως, ο μήνας Μάρτης όμως μας έδειξε ακόμη μια φορά το πρόσωπό του…. κι έτσι παραμείναμε εντός του σπιτιού κι εμείς και τα παιδιά μας. Όμως αυτά δεν «κρατιούνται» εύκολα – δοκιμάστε μια αγκαλιά για πάνω από 5 δευτερόλεπτα την ώρα του παιχνιδιού… θα δυσανασχετήσουν! Μερικές συμβουλές λοιπόν για την ασφάλειά τους, για όσο είμαστε ακόμα μέσα…

Ένα πράγμα που οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι στο σπίτι υπάρχουν παγίδες για τα παιδιά. Τα ατυχήματα στο οικιακό περιβάλλον δεν είναι σπάνια και δυστυχώς πολλές φορές είναι αρκετά σοβαρά. Οι πιο επιρρεπείς ηλικίες είναι από 2 έως 5 χρονών, τα χρόνια δηλαδή που οι μικροί εξερευνητές αποκτούν αυτονομία, νέες δυνάμεις και μεγάλη, μα πολύ ΜΕΓΑΛΗ περιέργεια!

Αν προσπαθήσει κανείς να απαριθμήσει τους κινδύνους εντός του σπιτιού θα διαπιστώσει ότι είναι πάρα πολλοί…. Αφύλακτες πρίζες, σκάλες, αιχμηρές άκρες επίπλων, απορρυπαντικά σε χαμηλά ντουλάπια, ξηροί καρποί σε χαμηλά τραπέζια, μπαλάκια από παιχνίδια, τσιγάρα, σκαμπουδάκια, αυτοκόλλητα gel καθαρισμού λεκάνης, φυτά, χαμηλά κάγκελα στο μπαλκόνι, σκάλες για διώροφα κρεβάτια, ξεχασμένα αναμμένα σίδερα, παιχνίδια που μαδούν και χίλια δυο άλλα…. Κι έτσι έχουμε πτώσεις στο πάτωμα, τραύματα σε γωνίες, ηλεκτροπληξίες, δηλητηριάσεις, κατάποση ξένων σωμάτων και δυστυχώς πολλές επιπλοκές. Αν ανατρέξει κανείς στις σχετικές μελέτες είναι εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός των ατυχημάτων στο σπίτι, ενώ καθημερινά νοσηλεύονται παιδιά που κάπου χτύπησαν, ή συχνότερα, κάτι έφαγαν κατά λάθος.

Ποια είναι η λύση λοιπόν; Να τα παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο! Όμως, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κάνουμε, αυτό είναι αδύνατο. Απλά είμαστε τυχεροί… γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιο τηλέφωνο θα χτυπήσει, κάποιος φίλος θα είναι δίπλα μας και θα ξεχαστούμε, κάτι θα πρέπει να δούμε στο computer, θα σιδερώσουμε, θα μαγειρέψουμε κ.ο.κ.  Όταν πρόκειται δε για οικογένειες με πάνω από ένα μικρό παιδί, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Τι κάνουμε λοιπόν;

Μια καλή λύση είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να κάνουμε το σπίτι «φιλικό για τα νήπια», δηλαδή ασφαλέστερο. Βάλτε φόρμες και … μπουσουλήστε! Μόνο εάν δείτε τον κόσμο του σπιτιού από «κάτω», από το ύψος δηλαδή ενός δίχρονου μπόμπιρα (δεν είναι τυχαίο το άρρεν φύλο!), μπορείτε να αντιληφθείτε πλήρως τους κινδύνους. Έτσι, με έκπληξη θα ανακαλύψετε κάποιο μικρό αντικείμενο που θα μπορούσε να καταλήξει στο στόμα, ένα ντουλάπι που ανοίγει εύκολα και κρύβει χρωματιστά μπουκάλια με πιθανά ενδιαφέρον περιεχόμενο, μια ξεχασμένη πρίζα, ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο δηλητήριο, ένα παιχνίδι που μπορείς να πατήσεις πάνω του και να φτάσεις να ανοίξεις το παράθυρο, μια μπαλκονόπορτα με τζάμι που δε φαίνεται επειδή το καθαρίσαμε καλά, μια γλάστρα στο μπαλκόνι που προσφέρεται για σκαρφάλωμα, μια γωνία που σίγουρα θα τη βρεις εμπόδιο αν τρέξεις, ένα αναμμένο μάτι κουζίνας που φτάνεις να ακουμπήσεις αλλά από κει κάτω δεν φαίνεται αναμμένο, μια ξεχασμένη μικρή μπαταρία (καυστικότατη αν καταποθεί!) και ένα σωρό άλλα.

Οφείλουμε να βάλουμε ασφάλειες στις πόρτες και τα παράθυρα, κάγκελα στις σκάλες, ασφάλειες στα ντουλάπια, καλύμματα στις πρίζες, ψηλά τα απορρυπαντικά και τα φάρμακα, αντιολισθητικά χαλιά στο πάτωμα, ασφαλείς γωνιές στα έπιπλα και ένα σωρό άλλα τεχνάσματα που αν και δεν είναι δύσκολα, συχνά τα παραμελούμε. Ας μην αφήνουμε στην τύχη την πρόληψη οικιακών ατυχημάτων. Επιτέλους, ας βάλουμε ψηλά τους ξηρούς καρπούς κάθε φορά που έχει η τηλεόραση σημαντικό αγώνα ποδοσφαίρου! Ας εξαφανίσουμε τα τσιγάρα και τις γόπες από τα τασάκια!

Συμπέρασμα λοιπόν: βρεθείτε στο ύψος των παιδιών σας για να κάνετε το σπίτι όσο ασφαλέστερο γίνεται. Προνοήστε και βρείτε λύσεις ώστε να μην αφήνονται στην τύχη ατυχήματα που μπορεί να προληφθούν. Μην υποτιμάται την ασυνήθιστη ησυχία που κάνει ένα παιδί! Θυμηθείτε ότι μες στο σπίτι, παράλληλα με τον κόσμο των μεγάλων που είναι γνώστες, υπάρχει και ο κόσμος των μικρών που ψάχνουν. Ας τους αφήσουμε να ανακαλύψουν τα πάντα με ασφάλεια!

Κουφαδάκη Αθηνά-Μαρία

Παιδίατρος,PhD